Schengen Vizesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Schengen Bölgesi tam olarak nedir? Avrupa’yı ziyaret etmek için Schengen vizesine ihtiyacınız var ve bu vizeye nasıl başvurabilirsiniz? Schengen vize başvuru sürecini ve Avrupa bölgesinde gezinmek için bilmeniz gereken her şeyi içeren rehber niteliğinde bir yazı hazırladık.
Schengen Bölgesi Tarihi
Schengen Bölgesi’ne aşina değilseniz, öncelikle bilmeniz gerekenlere kısaca göz atalım: 1985’te, beş Avrupa Birliği (AB) ülkesi iç sınır kontrollerini ortadan kaldırma sözü verdi. Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg ve Hollanda Schengen Anlaşmasını imzaladılar ve böylelikle Schengen Bölgesi doğdu. Beş yıl sonra, bu ülkeler anlaşmayı resmen uygulamak için tekrar harekete geçtiler ve 1995’te ülkeler arasındaki sınır kontrolleri kaldırıldı. Almanya ve Fransa’ya sınırı olan Lüksemburg’daki köyden adını alan Schengen Anlaşması, Schengen ülkesi vatandaşlarının ve AB vatandaşları, AB vizesi ve oturum izni sahiplerinin bölge ülkelerinde serbestçe seyahat etme hakkı kazandırmıştır. Bugün, 26 Schengen ülkesi (Schengen eyaleti), her yıl yalnızca Avrupalılardan yaklaşık 1,25 milyar ziyaretçiyi ağırlıyor.
Schengen Bölgesine Üye Ülkeler şunlardır:
- Belçika
- Avusturya
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Almanya
- Yunanistan
- Macaristan
- İzlanda
- İtalya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Malta
- Hollanda
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- Lihtenştayn
Avrupa vizesi olarak da bilinen Schengen Vizesi, bireylerin bu 26 Schengen Bölgesi ülkesinde özgürce seyahat etmesini sağlar.
Aşağıdaki kişiler Schengen Bölgesi’nde sınırsız seyahat için uygundur:
- Schengen ülkesi vatandaşları
- Schengen ülkesi tarafından verilen oturma izni sahipleri
- Geçerli bir Schengen vizesi olan ve AB üyesi ülkelerin vatandaşı olmayan kişiler
Akılda tutulması gereken ek gerçekler şunlardır:
Bir Avrupa vizesine ihtiyacınız olmasa da, Schengen ülkelerinin tümüne girmek için geçerli bir pasaporta ihtiyacınız olacaktır. İngiltere, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, İrlanda ve AB’deki tüm ülkeler Schengen Sınırlar Anlaşması’na üyedir. Romanya, 2014 yılında kısmi Schengen üyeliğine sahip oldu. Uzun süreli vize ve oturum izni olanlar vizesiz girebiliyor: https://www.mae.ro/en/node/2040 Schengen bölgesi sadece bu bölgede bulunan vatandaşların serbest dolaşımına izin vermeyi kabul eden 26 ülkeden oluşmaktadır.
- Schengen Vizesine Kimin İhtiyacı Var?
Schengen bölgesi vatandaşı olmayan herhangi bir kişinin üye ülkelere girebilmesi için Schengen Vizesine ihtiyacı vardır. ABD dahil olmak üzere bazı ülkeler arasında istisnalar ve anlaşmalar var. Bu ülkelerin vatandaşları Schengen bölgesini kısa süreli ziyaret edebilir ancak uzun süreli konaklamalar için yine vize almaları gerekir. Anlaşma kapsamında olmayan ülkeler arasında Türkiye gibi ülkelerin Schengen üye ülkesi ülkelerden birinden vize alarak tüm Schengen ülkelerine ziyaret hakkını elde eder.
- Belge Uygunluğu
Schengen Vizesine başvuru zamanı geldiğinde gerekli belgeleri sağlamalı ve sizi destekleyecek finansmana sahip olmalısınız. Koşulları yerine getiren herkes Schengen vizesi alabilir.
- Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler
Öncelikle vize başvuru formu doldurulmalı ve imzalamalısınız. Diğer Schengen Vizesi başvuru koşulları ise şunlardır:
- Biyometrik Fotoğraf
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Finansal Bilgiler
- Alınacak vizeye göre seyahat bilgileri
- Schengen Vize Türleri
Farklı elçilikler ve konsolosluklar tarafından verilen Schengen vizesinin üç şekli bulunur. Her biri ziyaretin niteliğine bağlıdır.
Vize türleri şunları içerir:
- Tek Tip Schengen Vizesi – Bir Schengen Bölgesi üyesi ülkenin, giriş tarihinden itibaren her altı aylık dönemde en fazla 90 gün süreyle transit veya ikamet etmesine izin veri
- Sınırlı Bölgesel Geçerlilik Vizesi – İzin yalnızca vizeyi veren Schengen Eyaletinde veya bazı durumlarda, vize için başvururken özel olarak belirtilen belirli Schengen Devletleri’nde seyahat izni verir.
- Ulusal Vize – Schengen ülkelerinden birinde okumak, çalışmak veya daimi olarak ikamet etmek isteyen bireylere izin verir.
- İşlem Süreleri
Schengen Vizesi işlem süreleri değişkenlik gösterebilir. Kısa vadeli bir vize için, işlem süresi 20 iş gününü bulabilir. Ulusal vize gibi uzun vadeli vizelerin onaylanması haftalar veya aylar alabilir. Her vize türünün başvuru yapmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken farklı bir sona erme süresi vardır. Schengen Vizesiyle Schengen bölgesinde kalış süresi eğitimi sağlayan kurumun bulunduğu ülkeye göre değişir.
- 7. Schengen Vizesinin Uzatılması
Schengen bölgesine 90 günden az kaldıysanız, vizenizi uzatmak için başvuruda bulunabilirsiniz.
8.Schengen Vizesi ile Diğer Ülkelere Seyahat
Schengen bölgesindeki birçok ülkeyi ziyaret etmeyi planlıyorsanız vizenizi eğitimi sağlayan kurumun bulunduğu ülkeye göre temin etmek isteyebilirsiniz.
- Schengen Vize Başvurusu Reddi
Vize başvurunuz onaylanmadıysa, reddetme nedenini belirten belgeler temin edilir. Ziyaret etmeyi planladığınız Schengen Eyaletinin Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçerek itirazda bulunabilirsiniz. Reddin üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra vize için tekrar başvurabilirsiniz.
Ne Zaman Başvurulur?
Avrupa Komisyonu’na göre, Schengen vize başvurunuzu seyahatinizin başlama tarihinden en az 15 gün önce yapmalısınız. Ancak konsolosluk ek belgeler talep edebilir veya başvurunuzu incelemek için daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle yolculuğunuzun başlamasından 30-60 gün önce başvurmayı planlamalısınız.
Nereye Başvurmalı?
Sürekli olarak ikamet ettiğiniz ülkede Schengen vizesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Gerekli evrakları topladıktan sonra başlangıç yapmak istediğiniz ülkenin konsolosluğuna ya da VFS Global’a başvurlarınızı yönlendirmeniz gerekmektedir.